Mislite da je Hrvatska samo sunce, more i krajolik? Razmisli ponovno. Evo 5 sjajnih aktivnosti za koje niste znali da ih možete raditi u Istri, najpopularnijoj regiji.

1. Projurite kroz kanjon Zip Line-om

Pazinska jama je prirodna atrakcija koja nije ostavila ravnodušnim Dante Alighiera ni Julesa Verna. Oko stotinjak metara ispod najvećeg i najbolje sačuvanog srednjovjekovnog kaštela u Istri ponire najveća ponornica – Pazničica. U svom toku formira brojne veće ili kanje kaskade, a najzanimljiviji su Pazinski i Zarečki krov. Također Pazinsku jamu možete istražiti. Za sve ljubitelje adrenalina tu je Zip Line. Uz vožnju zipline-om vidjet ćete sve opisane atrakcije i prirodu.

Zip Line Pazin Cave – avantura puna adrenalina koju nećete zaboraviti tako skoro. Nakon dvije kratke linije za vježbanje, letjet ćete niz dvije dugačke žice (220m i 280) koje se protežu na iznad kanjona na visini od cca 100m.

Dok postižete vrtoglave brzine do 50 km/h, pružat će vam se spektakularni pogledi na ovaj prekrasan ponor kroz koji teče Pazinčica.

2. Istražite jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu

Pulska Arena jedna je od najpopularnijih atrakcija u Hrvatskoj. Ovaj antički rimski amfiteatar šesti je po veličini u svijetu, a ujedno i jedan od najbolje očuvanih. Izgrađen između 27. godine prije nove ere i 68. godine nove ere u vrijeme vladavine cara Vesplazijana. Borbe gladijatora održavale su se unutar njegovih golemih vapnenačkih zidova, privlačeći gotovo 20 000 ljudi.

Danas je arena domaćin raznim ljetnim priredbama, kulturnim i sportskim događanjima kao što su Filmski festival, Operna sezona, Konjički festival, koncerti, te “Spectacvla Antiqva” koja rekreira gladijatorska natjecanja. Tijekom cijele godine možete ući u podzemne odaje Arene i uživati u muzejskim izlošcima o tome kako su se u prošlosti proizvodili maslinovo ulje i vino.

Pročitajte i legendu o “Divić-gradu”. Legenda o nastanku Arene:

“U davno doba Istru su nastanjivale vile. Noću bi plesale po livadama i šumskim proplancima, ponekad bi se i ukazale običnim ljudima, ali nikad nikome nisu učinile ništa nažao. 

Vile iz istarskih legendi mogu čovjeku podariti sreću, a često su i graditeljice. Pripovijeda se tako da su vile gradile Arenu u Puli. Cijelu su noć nosile kamenje s Učke, slagale ga uokrug i tako je red po red nastajao njihov grad, Divić-grad (staroslavenski naziv za čudo je divić). Ali, kako su vile stvorenja noći, gradit su mogle tek dok se ne začuje prvi pijetao. Vile su morale prekinuti posao i pobjeći da ih ljudi ne spaze. Njihov je Divić-grad ostao nedovršen i zato je Arena danas bez krova. 

Širom Istre, od Učke do mora, ostalo je rasuto ogromno kamenje koje su vile nosile da ga ugrade u Arenu, ali ih je pijetlov glas u tome omeo, i vile su kamenje morale ispustiti na mjestu na kojem su se zatekle. Ova legenda vjerojatno je nastala kao posljedica strahopoštovanja koje je amfiteatar izazivao kod svih pridošlica u Istru, pa tako i kod Hrvata koji su je, poput drugih, smatrali za čudo. 

Tako je Arena dobila i svoj pučki naziv – Divić-grad – jer ‘divić’ znači čudo, i etimološki nema veze s ‘divicama’, odnosno vilama. Zanimljivo je da su rimski graditelji učinili ono što vilama iz legende nije uspjelo: na četiri tornja bili su postavljeni uređaji za zatezanje velarija, platnenog krova koji je štitio gledatelje od jakog sunca.”

3. Igra i zabava u najboljem vodenom parku u Hrvatskoj

Aquapark Istralandia, prvi vodeni park u Hrvatskoj, otvoren je 2014. godine. Pokrivajući više od 80.000 m2, ovaj vodeni raj ima 23 tobogana (uključujući 27 m slobodnog pada). Sadrži i najveći bazen s umjetnim valovima u ovom dijelu Europe. Namjenjen je obiteljima s mlađom i starijom djecom koja će svoju dozu adrenalin u zabave pronaći na velikom dječjem bazenu s gusarskom lagunom.

Koliko im je bitno da se dobro provedete govore i aktivnosti koje su pripremljene za vas, a to su pjena party , sportski turniri, nastupi zabavnog brass banda, zumba, igraonice, mađioničarski nastupi i još mnogo toga, i za mlada i za starije.

Oni koji vole malo manje uzbuđenja mogu se opustiti i opustiti u hidromasažnom bazenu na dvije razine. Ako ste se zasitili bazena uz njih ćete pronaći terene za odbojku na pijesku i badminton, kao i mnoštvo barova i kafića kako ne biste bili gladni i žedni.

4. Je li ovo raj na zemlji?

Smješten tik uz obalu Istre, Nacionalni park Brijuni izvanredan je arhipelag od dva otoka i 12 manjih otočića. Prekrasna priroda Brijuna bogata je crnikom i lovorom. Hlada je na svakom korako zbog velikh krošnji drveća koji su široki i dvadest metara. Brijuni su dokaz lijepote koju čovjek može stvoriti u paru s prirodom. Zahvaljujući tome danas možete uživati u prirodi, raznim mirisima biljaka i mora. 

Brijuni nisu samo predivni, oni su tijekom svoje povijesti korišteni u političke svrhe. Josip Broz Tito ugostio je čak 90 državnika iz 60 zemalja. Najpoznatiji su Winston Churchil, Sadam Hussein, Hruščov, Fidel Castro i mnogi drugi. Također, Brijune su posjetili i mnoge filmske zvijezde kao što su Richard Burton i Angelina Jolie.

Posjetiti Brijune biti će jedna od najboljih odluka u životi i na odmoru u Istri.

5. Ne propustite najbolja maslinova ulja na svijetu

Jeste li znali da je Istra najbolja svjetska maslinarska regija? I to već šest godina zaredom. O maslinarima i kvaliteti njihova ulja sud donosi Flos Olei, a ove se godine na popisu 500 najboljih maslinovih ulja na svijetu našlo čak 77 ulja iz Istre. Što to istarski poluotok ima što druge regije nemaju ili ne koriste na najbolji način? Odgovor je poseban sastav zemlje i niske temperature koje omogućuju maslinama skraćenu vegetaciju, dok akumulacija ulja u plodu masline započinje kasnije nego u južnijim područjima gdje temperature degradiraju njegovu kvalitetu.

Odvojite vrijeme odmora u najboljoj maslinarskoj regiji i posjetite maslinike, te kušajte najbolja maslinova ulja.